Miért van szüksége kedvencemnek kiegészítő laborvizsgálatokra?A laborvizsgálatok közül leggyakrabban a vérvizsgálatokat vesszük igénybe, de időnként indokolt lehet a bőrkaparék, a bélsár, a vizelet vizsgálata is. Előfordulhat , hogy a pontos diagnózis érdekében különböző , felhalmozódott folyadékokból a mellkasban, hasban, vagy cystákban is mintát kell venni. Az állatokban kialakult rendellenes szövetekből vagy punkcióval, vagy eltávolításuk után kimetszéssel jutunk olyan mintához, amit vizsgálni lehet.

A vérvétel általában az egyik elülső láb vénájából történik és csak minimális fájdalmat okoz a páciensnek. A levett vér mennyisége 5-10 ml, attól függően, milyen vizsgálatokra van szükség? A mennyiségi és minőségi vérkép alapján következtethetünk a vérképző szervek egészségi állapotára iletve kideríthető az állat vérfogyottsága is. Ez alapján ítélhető meg az, hogy gyulladásos folyamat okozza-e a problémát. A véralvadási zavarokra is következtethetünk. A vér biokémiai vizsgálata során olyan paramétereket vizsgálunk, melyek kóros megemelkedése vagy csökkenése létfontosságú szervek megbetegedésére utalhat(pl. a máj, a vese és a hasnyálmirigy), és ezzel a vizsgálattal deríthető ki a cukorbetegség is. Ezek ismeretében célzott terápiát alkalmazhatunk: pl. májvédő terápia, vesekímélő diéta, hasnyálmirigy működésére ható szerek, inzulin kúra, stb. Hosszan tartó gyógyszeres kezelések esetén rendszeres vérvizsgálattal lehet megállapítani, hogy a gyógyszer okoz-e mellékhatásokat az állat szervezetében.

Speciális vérvizsgálatokkal megállapítható ma már az, hogy egyes fertőző betegségekben beteg-e az állat, vagy élete folyamán találkozott-e már az adott fertőző ágenssel. Ma már vannak olyan örökletes betegségek, amelyek kimutathatók vérvizsgálatokkal. Allergiás állatoknál az allergia kimutatására végezhetünk allergiás bőrtesztet, de vérvizsgálatot is. A vérvizsgálattal először eldönthető, hogy allergia okozza-e a problémát. Ha igen , azt táplálék allergia, inhalációs allergia, esetleg egyéb okozza. Ezek után lehet pontosan megállapítani , hogy milyen allergének a felelősek a problémáért.

Bőrkaparék vizsgálatára akkor van szükség, ha fizikális vizsgálattal nem határozható meg egyértelműen a bőrbetegség oka, illetve akkor, ha a szokásos terápia eredménytelennek bizonyul. Bőrkaparék vizsgálatával különböző külső élősködők, baktériumok és gombák egyaránt kimutathatók, sőt az ún. rezisztencia-vizsgálattal még az is meghatározható, melyik gyógyszer lenne ellenük a leghatásosabb? Ennek azért van rendkívül nagy jelentősége, mert a bőrbetegségek esetén gyakoriak a kevert fertőzések, amikor többféle gyógyszert kell egyidejűleg alkalmaznunk. A bőrbetegségek közös jellemzője a lassú gyógyulás, ezért gyógyszerköltség szempontjából is fontos, hogy a hosszú kezelés során a lehető leghatékonyabb készítményeket használjuk. Bonyolultabb bőrproblémák esetén a bőrkaparék mintavétel nem elégséges. Ilyen esetekben egy , vagy több kis méretű bőrdarabot kell kimetszeni az állatból, és szövettani vizsgálatot kell végeztetni belőle.

Bélsárvizsgálattal megállapítható egy állatról, hogy fertőzött-e különféle belső élősködőkkel (pl. bélférgekkel), illetve tisztázható egy bélgyulladás vírusos vagy baktériumos háttere is. Megállapítható, hogy hosszan tartó hasmenés, vagy folyamatos fogyás esetén a bélben képződik-e elégséges mennyiségben emésztő enzim, vagy azt tablettával kell pótolni. Ebben az esetben is végezhető a bőrkaparék vizsgálatnál már említett rezisztencia vizsgálat, ami lehetővé teszi a célzott antibiotikum terápiát. A bélsárminták általában az erre a célra rendszeresített bélsártégelyben kerülnek elküldésre.

Vizeletminta vizsgálatával kideríthető a cukorbetegség illetve képet kaphatunk a vesék működésről is. Tesztcsíkok segítségével mérhető a vizelet pH-ja, fehérje-, glükóz és vértartalma, stb. Mikroszkóppal vizsgálható az esetleges üledék összetétele. Bármilyen baktérium jelenléte kórosnak számít, ugyanis a vizelet normális esetben steril. Sajnos a vizeletürítés közben begyűjtött vizelet nem alkalmas bakteriológia vizsgálat végzésére. Az ehhez szükséges vizelete a hasfalon át, punkcióval kell gyűjteni.