Cukorbetegség

Mi is az a diabetes mellitus (cukorbetegség)?

A cukorbetegség a hasnyálmirigy megbetegedése miatti túlzottan magas vércukorszint okozta betegséget jelent.

Gyanút keltő tünetek:

- súlyvesztés

- megnőtt vízfogyasztás

- megnőtt étvágy

- nagy mennyiségű vizelet ürítése

Hogy lehet a betegséget diagnosztizálni?

A betegséget vér- és vizeletvizsgálattal lehet diagnosztizálni. A vérvételre reggeli órákban, koplaltatott állattal kell érkezni.

Mi a teendő a cukorbeteg állattal?

A legfontosabb: a cukorbeteg kutya vércukor szintje kezelés nélkül nem fog normalizálódni! Bár ha egy-két napig nem kap kezelést, nem feltétlenül kerül kritikus állapotba az eb, azonban az inzulin-adás a napi rutin részévé kell, hogy váljon. A kezelés nemcsak az injekció beadását, hanem az étkezés időpontjainak helyes megválasztását, és az eleség összetételének megváltoztatását (ún. cukorbeteg-diéta) is magában foglalja.

Nagyon fontos, hogy a Tulajdonos minden orvosi instrukciót pontosan kövessen: beleértve a gyógyszer beadást, a diétát és az otthoni „monitorozást" (a vízivásnak és vizeletürítés mennyiségének, súlyváltozásnak a nyomon követése). Egy fontos esetleges komplikáció lehet a hipoglikémia, azaz a vércukorszint leesése. Ez fatálissá is válhat. Többek között ezt elkerülendő nagyon fontos a kezelés folytonosságának biztosítása és az előírt dózis betartása. A kezelés során napi egy vagy két alkalommal, meghatározott időben kapnak inzulint a kutyák, az előírt diétát pedig úgy kell tartani, hogy a táplálék összetétele előírásszerű legyen, az etetési időpontoktól próbáljunk nem eltérni és alkalmanként hozzávetőlegesen ugyanakkora adagokat etessünk.

Mit foglal magába a kezelés?

A diabetes kezelésében a legfontosabb a következetesség. A cukorbeteg kutya folyamatos gyógyszerbeadást, megfelelő etetést és stabil, stresszmentes életet igényel. Az etetés alapja a rostdús diéta, mivel ennek cukortartalma alacsony és lassan emésztődik. Vagyis nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Nem helyes, ha a táplálékot egész napra a kutya előtt hagyjuk! Fontos viszont, hogy az inzulin injekció beadása előtt kapjon enni az állat. A vércukor megfelelő szabályozása csak otthoni inzulin injekcióval lehetséges.

Habár ez elsőre komplikáltnak tűnhet, vagy akár kivitelezhetetlennek, hamar elsajátítható. A kutya is könnyen meg fogja tanulni, hogy az injekció idejére nyugodtan üljön. Egy idő után segítség sem kell majd, aki lefogja az állatot.

Szükséges-e a folyamatos vagy időszakos monitorozás?

Fontos, hogy a kutya folyamatos ellenőrzés alatt álljon, szabályos időközönként vigyük el kontroll vizsgálatra és állatorvosunkkal szorosan együttműködjünk .

Az otthoni ellenőrzés:

- folyamatosan kísérjük figyelemmel az állat étvágyát: elfogyasztja-e az aznapi adagokat, esetleg éhes marad-e utána

- testsúlyát: legalább havonta meg kell mérni

- vízfogyasztását

- a vizeletürítés mennyiségét

Bármilyen eltérést tapasztalunk a fentiek valamelyikében, ez azt jelzi, hogy a cukorbetegség nincs megfelelően kontrollálva. Ekkor mielőbbi vércukormérés szükséges.

Előfordul hipoglikémia kutyákban?

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. Ha a mért érték 2 mmol/l-nél alacsonyabb, az állat életét veszélyeztetheti. Ha csak kissé alacsony a vércukorszint, azt látjuk, hogy a kutya fáradt, szólításra nem reagál. Nagyon súlyos hipoglikémia esetén a kutya görcsölhet, vagy elvesztheti öntudatát. A nem kezelt hipoglikémia kómához, vagy halálhoz is vezethet. Ez egy abszolút vészhelyzet, ilyenkor intravénás glükózt kell, hogy kapjon az állat. Enyhe esetben adjunk 1 kávéskanál mézet (szőlőcukor-oldatot) a szájába. Ha 15 percen belül nincs változás, ismételjük meg a műveletet. Ha ezután sem történik semmi, feltétlenül forduljunk állatorvosunkhoz.

Fontos tudni, hogy a tulajdonos számára a cukorbetegség kezelése egy financiális és egy személyes elkötelezettséget is jelent. Ha a vércukor beállítása megtörtént, a fenntartási költségek kevesebbek lesznek, de az állat egész fennmaradó életében megmaradnak.