Allergiás bőrbetegségek

3 fő típus:

-bolhacsípés okozta allergia

-eleségallergia

-atópia

Közös bennük a nagyfokú vakarózás, a bőrpír kialakulása, másodlagos bőrsebek, bőrgyulladások megjelenése.

A bolhacsípés okozta allergia a kutyák és macskák leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedése. A csípés közben a szervezetbe jutó bolhanyál idézi elő. A jellegzetes tünetek a hát, hátágyék, faroktő és a lágyék rágcsálása, nyalogatása és a mindezek következtében kialakuló enyhébb-súlyosabb gyulladásos tünetek. Nagyon gyakran ún. hot-spot jön létre, mely egy nagyon viszkető gyulladásos körülírt terület. Kezelés hiányában a folyamat idültté válik, nagyon fájdalmas, mély, elgennyesedett területek jönnek létre.

A megelőzés szempontjából nagyon fontos a rendszeres bolhakontroll cseppentőkkel, vagy bolhanyakörvekkel. Ha már kialakult a baj, minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz.

Az eleségallergiát, a táplálék valamely alkotóeleme váltja ki, leggyakrabban a fehérjetartalom a felelős. Leggyakoribb allergének kutyákban: csirkehús, tejtermékek, marhahús, tojás. A betegség öröklődhet. Általában 1 éves kor előtt kezdődnek a tünetek: jellemzően nem szezonális, viszketés, vakarózás, töredezett szőrzet, bőrpír, bűzős szag, bőr színének sötétedése, apró gennyes hólyagok megjelenése. Ezek főleg a fülek, pofa, lábak, hónalj, lágyék, has tájékán jelennek meg.

A betegséget eliminációs diétával tudjuk diagnosztizálni, melyhez eledelt állatorvosunknál tudunk beszerezni. A diéta 8-12 hétig tart.

Az atópia tünetei 1-3 éves korban jelentkeznek és nagyon hasonlítanak az eleségallergiához: jellemzően szezonális, viszketés, vakarózás, töredezett szőrzet, bőrpír, bűzős szag, bőr színének sötétedése, apró gennyes hólyagok megjelenése. Ezért is fontos, hogy az eleségallergia minden esetben kizárásra kerüljön, mielőtt az atópiára irányítanánk a figyelmünket. Ez a betegség is öröklődhet. A leggyakoribb allergének: atkák (háziporatkák, lisztatka, szénaatka), hámképletek (emberi, kutya, macska, toll, gyapjú), pollenek (pázsitfűfélék, gyomnövények, fák, bokrok), penészgombák. Hajlamos fajták: west-highland white terrier, németjuhász, boxer, shar-pei, uszkár, retrieverek.

A betegséget vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni és egy speciális oldatsorozattal lehet gyógykezelni, amit a vérteszt alapján állítanak össze. A betegség gyakran élethosszig tartó kezelést igényel.

Egyéb kiegészítő vizsgálati lehetőségek:

- bőrkaparék mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálata

- bőrbiopszia